Italiaanse voetbalcompetities

Als voetballiefhebber is het onmogelijk om niet te spreken over de Italiaanse voetbalcompetities. Italië is immers de thuisbasis van enkele van de meest opmerkelijke voetbalclubs ter wereld, die elk jaar strijden om de felbegeerde kampioenschapstitel. In dit artikel bespreken we hoe de Italiaanse voetbalcompetities zijn ingericht, welke clubs er spelen, wat de belangrijkste gebeurtenissen zijn en wie de meeste prijzen heeft.

Serie A

Serie A is de hoogste divisie van het Italiaanse voetbalstadion en bestaat uit 20 teams. Deze teams komen uit verschillende regio's van Italië, waaronder Milaan, Rome en Turijn. Elk team speelt twee keer tegen elkaar tijdens het seizoen, eenmaal thuis en eenmaal uit. Dit betekent dat elk team in totaal 38 wedstrijden speelt. Aan het einde van het seizoen wordt de ploeg met de beste resultaten tot kampioen gekroond.

Belangrijke clubs

Er zijn enkele clubs die als historisch en onmisbaar worden beschouwd voor de Italiaanse voetbalcultuur. Juventus FC and AC Milan zijn de twee clubs die samen met Inter Milan worden gerekend tot de Grote Drie van het Italiaanse voetbal. Andere belangrijke clubs omvattenInternazionale Milano, AS Roma, SS Lazio, Fiorentina en Napoli.

Prijzen

Het is geen verrassing dat Juventus de club is die de meeste prijzen heeft gewonnen, aangezien de club ook het vaakst wordt beschouwd als de grootste club van Italië. In totaal heeft Juventus meer dan 35 Scudetto-titels (de kampioenschapstitel) gewonnen, waarvan acht op rij tussen 2012 en 2020.

Serie B

Serie B is de tweede divisie van het Italiaanse voetbal en bestaat uit 20 teams. De teams in Serie B strijden elk seizoen om promotie naar Serie A. De top twee ploegen promoveren automatisch, terwijl de teams die op de derde tot zesde plaats eindigen, meedoen aan play-off wedstrijden.

Belangrijke clubs

Er zijn verschillende clubs in Serie B met een grote historische achtergrond en fanbase, waaronder AS Bari, Hellas Verona, Pisa Calcio en Brescia Calcio.

Prijzen

Cagliari Calcio heeft de titel van Serie B-kampioen wel vier keer weten te winnen. Andere belangrijke clubs zoals Atalanta en Lecce hebben groot succes gehad door verschillende keren terug te promoveren vanuit Serie B naar Serie A.

Serie C

Serie C is de derde divisie van het Italiaanse voetbal en is onderverdeeld in drie regios - Serie C /A , Serie C /B en Serie C /C . Elke regio bevat 20 teams die allemaal strijden om te promoveren naar Serie B.

Belangrijke clubs

Er zijn veel traditionele clubs in Serie C, waaronder Venetië, Palermo, Reggina en Catanzaro.

Prijzen

De clubs Troina, Trapani en Foggia hebben alle drie de titel van Serie C-kampioen gewonnen.

Conclusie

Italië is zonder twijfel een van de meest nuchtere landen als het gaat om voetbal, met een rijke geschiedenis en talloze klassieke clubs. Serie A blijft het epicentrum van al het Italiaans voetbal en trekt elk jaar miljoenen fans over de hele wereld. Van de historische Juventus tot aan nieuwkomers zoals Napoli, elk team heeft zijn eigen unieke stijl, tradities en fanbase - en dat maakt de Italiaanse voetbalcompetitie zo opwindend om naar te kijken.

 AS Bari
 

Bologna FC

 


 

 Brescia

 

 

 


Benevento

Cagliari 


 

 Catania

 

 

 


 

Cesena 


 

 Hellas Verona


Chievo Verona

 


 

AS Fiorentina 


 

 Genoa

 

 


 

Internazionale


 

 Juventus


 

SS Lazio

 

 


 

 Lecce


 

AC Milan

 


 

 SSC Napoli


US Palermo


 

 AS Parma


 

AS Roma

 


 

 Sampdoria


Spezia Calcio

Udinese


 

 


 

 


 

 

 

 Albino Leffe


 

Ascoli


 Atalanta Bergamo


 

Cosenza

Cittadella


 

 Crotone


 

Empoli

 


 

Entella Chiavari


Frosinone

 


 

Como


US Grosseto

 Livorno


 

 

 


 

Monza


 

 Novara


 

Padova

 

 

 


 

Cremonese Pescara

 

 


 

Piacenza


Pordenone Calcio

Pisa


 Portosummaga

 

 

 


 

ReggianaAC Reggina


 

 Modena Sassuolo


 

Siena

 

 

SPAL Calcio

 


 

Perugia
 


SalernitanaSud TirolTorino


 

Venezia US Triestina


 

 AS Varese

 


 

Vicenza