Franse voetbalcompetities: Een overzicht

Als je geïnteresseerd bent in voetbal, is de Franse competitie zeker iets om te volgen. De Franse voetbalcompetities zijn opgedeeld in verschillende niveaus, elk met hun eigen divisies en clubs. Hieronder vind je een gedetailleerd overzicht van hoe de Franse voetbalcompetities zijn ingericht, welke clubs er spelen en wat de belangrijkste gebeurtenissen zijn.

Ligue 1

De Ligue 1 is de hoogste divisie in het Franse voetbal en bestaat uit 20 teams die strijden om de titel van landskampioen. Enkele van de meest succesvolle en bekende clubs in de Ligue 1 zijn Paris Saint-Germain, Olympique Marseille, Lyon en AS Monaco.

De competitie begint meestal eind augustus en loopt tot half mei, waarbij elk team twee keer tegen elkaar speelt (thuis en uit). Aan het einde van het seizoen degradeert de onderste club naar de Ligue 2 en promoveert de beste club uit deze competitie naar de Ligue 1.

Ligue 2

De Ligue 2 is de op één na hoogste divisie van het Franse voetbal en bestaat uit 20 teams. Deze competitie dient als springplank voor clubs die willen promoveren naar de Ligue 1, maar ook clubs die zich niet kunnen handhaven in de hoogste divisie degraderen naar de Ligue 2.

Enkele bekende clubs in de Ligue 2 zijn RC Lens, AJ Auxerre en FC Nantes. Net als in de Ligue 1 speelt elk team twee keer tegen elkaar en promoveert de winnaar naar de Ligue 1, terwijl de onderste clubs degraderen naar de Championnat National.

Championnat National

De Championnat National is de derde divisie in het Franse voetbal en bestaat uit 18 teams. Clubs die te maken hebben met financiële problemen of falen om zich te handhaven in de hogere divisies worden vaak terug gestuurd naar de Championnat National.

De competitie bestaat uit 34 wedstrijden en na afloop van het seizoen promoveert de winnaar naar de Ligue 2. De onderste ploegen degraderen naar de Championnat National 2.

Coupe de France

Naast de reguliere voetbalcompetities wordt er jaarlijks ook gestreden om de Coupe de France, een knockout toernooi waarin alle Franse voetbalclubs meedingen.

De meer dan 8.000 clubs die deelnemen aan het toernooi kunnen zich kwalificeren voor de finales die traditioneel worden gespeeld op Stade de France. Paris Saint-Germain is momenteel de recordhouder van de Coupe de France, met twaalf overwinningen.

 

Arles-Avignon


 

AJ Auxerre

 

 


 

 Girondins Bordeaux


 

Stade Brest


 

 Caen


 

RC Lens


 

 Lille OSC

 

 

 

 

 


 

FC Lorient 


 

 Olympique Lyon


 

Olympique Marseille


 


 

 AS Monaco


 

Montpellier


 

 AS Nancy


 

 


 

OGC Nice


 

 Paris Saint-Germain


 

Stade Rennes
 

 Saint-Etienne

 

 


 

FC Sochaux


 

 Toulouse FC


 

Valenciennes

 


  

 

 AC Ajaccio

 

 


Annecy

FC Amiens


Angers SCO


 

 US Boulonge

Chamois Noirtais FC


 

SC BastiaChateauroux

 

 


 

FC Chambly


 
Clemont FA


 

Dijon FCO


USL Dunkerque

 Evian Thonon Gaillard FC

Grenoble Foot 38

 

E.A. GuinGamp

 FC Istres


 

Stade Laval


 

 AC Le Havre


 

 Le Mans UC


 

 FC Metz


 

FC Nantes


 

 Nimes Olympique


 Quevilly

Paris FC


Stade Rheims


 

Pau FC


Rodez A.F.

 

CS Sedan


RC Strasbourg

 

Tours FC


Troyes AC 

Vannes OC